2015. május 20., szerda

#32 Kritika- Charil Grey: Ki mit tud?

Hellow Piskóták!
Igen, újabb kritika, újabb olvasnivaló, újabb dögunalom. 4 kritikám is a legolvasottabb posztok között van így most ,,tényleg van értelme annak, amit mondtam..."
Ezután a poszt után egy bejegyzésben megmutatom, én hogyan írom meg ezeket a bírálatokat. De lessünk bele Charil blogjába!


Design
Fejléc: Akkor szeretném elmondani az első Ki mit tud?-dal kapcsolatos élményemet. A csókolózó pár szinte teljességgel homályos és rettenetesen pixeles, amit tetőz még a fiú karjánál lévő kivágás pontatlansága is. A túloldalt lévő lányról meg a mögötte lévő emberről is kb. ugyanezt tudom mondani. Ja, meg azok pláne feleslegesek is. A háttér kissé zsúfolt, illetve számomra túlzottan erőteljes, bár lehetséges, hogy a karakterek miatt érzem így. A felirat ráadásul beleolvas az alapba, túlzottan egyszerű és nem ártana neki mondjuk valami színátmenet-átfedés, vetett árnyék, vagy egy cirádás betűtípus ízlésesebb színnel, de az árnyék úgy sem hanyagolható. 
10/5
Design: Elsősorban nem illik a fejléchez. A háttérnek valami egyszínű egy-két árnyalattal a belső résznél sötétebb színt javallok, mert ez így olyan, mint egy gimis regény oldala, ami pár sor után a történetedből kissé érdekesen hat. A szövegdobozok színvilága is úgy járt, mint a fejlécé, mivel nemigen passzol. Ha már a moduloknál járunk a chat narancssárga színeit sem nagyon tartom ideillőnek, a modulnevek lóbetűiről már nem is beszélve. A fehér elválasztó vonalat feleslegesnek tartom, a két modulsávot úgyszintén, a kevés elem végett. A menüvel a színeken kívül semmi bajom sincsen, sőt! A cserék megoldása egészen ötletes. 
10/6
Történet
Első benyomás, alapok: A Fülszöveged csak minimálisan keltette fel az érdeklődésemet, ráadásul elmaradt egy betű a színéről végén. Úgy őszintén szólva, csak a címet fejted ki, de úgy különösebben nem ismerteted a lényeget, amiért el kéne olvasnom. Most másról van szó, mint mondjuk arról, hogy leírod az egész sztorit. Aminek az első bekezdésében mondjuk olvastam egy rövidítést, amitől a szemeim kidülledtek, annyira utálom a ,,chates stílust". 
10/6
Tartalom: Az első fejezetben Cara barátjának, a zenekari próbáján vagyunk az immáron szinte minden negyedik történetben találkozóhelyként megnevezett garázsban. Aztán jön az első képtelenség. A suli Ki mit tud? rendezvényén, hogy a nénikémbe lehetne országos turnét és lemezszerződést nyerni? Kissé szürreális, nem gondolod? Az még oké lenne, ha kifejtenéd, hogy miért van okunk elragaszkodni a valóságtól, de ez nemigen történik meg. 
Következő: 5 éve van bandájuk, de nevük még mindig nincs. Régebben volt egy hármasunk a barátnőimmel, első dolgunknak pedig a névválasztást jelöltük ki. Mint ahogy sokan mások. Utána csakis azért mennek fel skype-ra, hogy megválasszák az amúgy már a valóságban létező nevet. Kérlek! Van olyan, aki kigondolja a könyv címét, rákeres van e olyan, ha van, akkor újat talál ki. Körülbelül ennyi. 
Különben meg nem azt mondtad, hogy ez nem egy átlagos Ki mit tud? lesz? Mert ez pontosan annak tűnik, bár lehet, később változni fog. Aztán a fejezet átcsúszik jelenbe, majd vissza, ami nem kicsit idegesítő. 
Ráadásnak túl gyorsan vezeted a fejezeteket, az eseményeket pár mondattal letudod. 
10/5
Íráskép
Helyesírás: Szóismétlés. De annyi van, mint az oroszok, sőt! Az egymás után lévő két mondatban egyszerűen nem bírod kifejezni ugyanazt a szót egy szinonimával, hanem leírod újra, ami eléggé zavaró. Példának: 

,,   – Csapatölelés!
   Mindenki egy nagy körbe gyűlt és egy nagy csapatölelést tartottunk."

Akkor szépen aláhúzom az ismételt szavakat. 

,,   – Csapatölelés!
   Mindenki egy nagy körbe gyűlt és egy nagy csapatölelést tartottunk."

Ez szerintem elég sokszor előforduló hiba. 
10/7
Fogalmazás: Ide bedobom a helyesírást, illetve az időkeverést, amire itt is a példa:

,,A sulit túléltük és a fiúk már a garázsban hangolnak. Lassan Natenek is meg kell érkeznie.
   – Srácok, szerintem Nate mindjárt itt lesz, szóval nagy levegő. Jók lesztek – mutattam fel hüvelykujjaim, majd végszóra barátom is megérkezett."

Khm, kezded múltban, átmész jelenbe, majd újra jön a múlt. Melegen ajánlom ezt a gyűjteményt átolvasni. 
10/6

Összegzés:
60/35
A feljebb lévő linket kéne átböngészni, ezért többet
ide nem is írok neked. 






1 megjegyzés: